1 kapsułka zawiera 50 µg witaminy D, co stanowi 1000% referencyjnej wartości spożycia (RWS).
Opis produktu
Rekomendowana skuteczna ilość witaminy D w 1 kapsułce.
ApoD3 Forte przeznaczony jest dla:
- dorosłych
- seniorów (osób w wieku 60 lat i starszych)
- kobiet w ciąży i karmiących piersią
ApoD3 Forte zalecany jest w suplementacji witaminą D, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i mięśni, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, pomaga zmniejszyć ryzyko upadku związane z niestabilnością postawy i osłabieniem mięśni. Upadki stanowią czynnik ryzyka w odniesieniu do złamań kości u osób obojga płci w wieku 60 lat i starszych.
Preparat Apo D3 Forte, zdobywca Grand Prix Farmacji 2019, najlepiej oceniany przez farmaceutów preparat w kategorii Preparaty z witaminą D*
** Na podstawie wyników plebiscytu Grand Prix Farmacji przeprowadzonego zgodnie z regulaminem plebiscytu na próbie farmaceutów. Wielkość próby N=188. Badanie opinii zostało przeprowadzone przez Grupę Farmacol w terminie 22 stycznia-14 lutego 2019 roku. Respondenci wybierali preparat spośród trzech najlepiej ocenionych przez konsumentów, oceniając każdy z nich na sześciu wymiarach. Ogólna ocena jest ważoną średnią ocen na poszczególnych wymiarach. Respondenci wybierali preparat spośród marek zgłoszonych do konkursu.
Dodatkowe informacje
Informacja dodatkowa na temat witaminy D
Witamina D jest niezbędna w każdym wieku, niezależnie od fazy życia człowieka. W badaniach naukowych wykazano, że witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz prawidłowego stężenia wapnia we krwi. Wspomaga prawidłowe wchłanianie oraz wykorzystanie wapnia i fosforu. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu odpornościowego. Bierze udział w procesie podziału komórek.
Witamina D pomaga zmniejszyć ryzyko upadku związane z niestabilnością postawy i osłabieniem mięśni. Upadki stanowią czynnik ryzyka w odniesieniu do złamań kości u obojga płci w wieku 60 lat i starszych. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania dziennie 20 µg witaminy D ze wszystkich źródeł. Istnieje wiele czynników ryzyka złamań kości i zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go.
Witamina D pochodzi z dwóch źródeł:
1. Pożywienie. Witamina D w żywności jest mało rozpowszechniona i występuje głównie w rybach, takich jak: łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz a ponadto w tranie, wątrobach zwierzęcych, serze żółtym, żółtkach jaj, niektórych grzybach (pieczarki, kurki, borowiki i podgrzybki) oraz margarynach wzbogacanych w witaminę D.
2. Synteza skórna pod wpływem promieni słonecznych. Na efektywność syntezy witaminy D w skórze wpływa wiele czynników, zarówno środowisko zewnętrzne (długość fali promieniowania, jego intensywność, stopień zanieczyszczenia powietrza i jego wilgotność), jak i cechy osobnicze, w tym przede wszystkim wiek i stopień pigmentacji.
Dostarczanie właściwej ilości witaminy D może być ograniczone ze względu na niedostateczną ekspozycję skóry na promieniowanie słoneczne, zmniejszoną syntezę skórną witaminy D, niedostateczną podaż witaminy D z pokarmu oraz niewystarczające wchłanianie witaminy D z pokarmu.
- W Polsce w okresie od października do marca jest zbyt słabe, aby zapewnić wystarczającą syntezę witaminy D w skórze. W okresie od kwietnia do września spędzanie wielu godzin w pomieszczeniach zamkniętych i unikanie ekspozycji na słońce dodatkowo ogranicza syntezę skórną witaminy D.
- Ponadto powszechne stosowanie filtrów przeciwsłonecznych (związków chemicznych wykorzystywanych w kosmetykach) wpływa niekorzystnie na syntezę witaminy D w skórze. Podstawowym zadaniem filtrów przeciwsłonecznych jest ochrona skóry przed szkodliwym działaniem światła słonecznego, czyli oparzeniem słonecznym i przyspieszonym starzeniem się skóry. Krem ochronny z filtrem SPF 8 zmniejsza zdolność skóry do produkcji witaminy D o 95%.
Wraz wiekiem zmniejsza się zdolność organizmu do wytwarzania witaminy D pod wpływem promieni ultrafioletowych. U osób w podeszłym wieku zrogowaciała skóra ni niewielka ekspozycja lub zupełny brak ekspozycji na światło słoneczne ograniczają produkcję witaminy D, co wraz z niewystarczającą ilością witaminy D w diecie jest główną przyczyną konieczności suplementacji witaminą D.
Zalecane stosowanie: w miesiącach wrzesień-kwiecień oraz przez cały rok, jeśli nie jest zapewniona efektywna skórna synteza witaminy D w miesiącach letnich. U osób w podeszłym wieku przez cały rok ze względu na zmniejszoną efektywność skórnej syntezy witaminy D.
Przygotowanie i stosowanie
Zalecane spożycie: 1 kapsułka dziennie.
Rekomendacje suplementacji witaminą D***
- Noworodki urodzone o czasie i niemowlęta 0-6 miesięcy: 400 j.m. Niezależnie od pory roku i sposobu karmienie. Od pierwszych dni życia.
- Niemowlęta 6-12 miesięcy: 400-600 j.m. Niezależnie od pory roku. Zależnie od dobowej ilości witaminy D przyjętej z pokarmem.
- Dzieci 1-10 lat: 600-1000 j.m. *przy otyłości 1200-2000 j.m. **W miesiącach październik-kwiecień lub przez cały rok, jeżeli nie jest zapewniona synteza skórna witaminy D w miesiącach letnich.
- Młodzież 11-18 lat: 800-2000 j.m. *przy otyłości 1600-4000 j.m. **W miesiącach październik- kwiecień lub przez cały rok, jeżeli nie jest zapewniona synteza skórna witaminy D w miesiącach letnich.
- Dorośli 19-65 lat: 800-2000 j.m.*przy otyłości 1600-4000 j.m. **W miesiącach październik- kwiecień lub przez cały rok, jeżeli nie jest zapewniona synteza skórna witaminy D w miesiącach letnich.
- Seniorzy 65-75 lat: 800-2000 j.m.*przy otyłości 1600-4000 j.m. **Przez cały rok.
- Seniorzy >75 lat: 2000-4000 j.m. *przy otyłości 4000-8000 j.m. **Przez cały rok.
*** A. Rusińska i wsp., Zasady suplementacji i leczenia witaminą D - nowelizacja 2018 r., Standardy Medyczne/Pediatria, 2018, tom 15, 357-363,
* w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie,
**w zależności od stopnia otyłości
Przechowywanie
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze 15-25°C.
|